Impressie 2 september

Op 2 september zijn we, tijdens de Wereldhavendagen, serieus “aan de bak” gegaan in de Onderzeebootloods op het RDM terrein. Vele handen maakten licht werk en aan het einde van de dag waren de 20 jutbakken klaar! De jutbakken worden geplaatst op locaties langs de binnenwateren zodat het zwerfafval de zee niet bereikt.

Aandebak is opgestart op initiatief van Rijkswaterstaat en Mission Live Ocean.

  

Bezoekers -groot en klein- waren ook heel druk met het schilderen van de bordjes die op de jutbakken werden gemonteerd. Dat leverde ware kunstwerkjes op.

Het mooiste was dat veel van de bezoekers zelf ook spontaan begonnen mee te helpen met schroeven, sjouwen en zagen.

 

Ook Valerio Zeno, de officiele ambassadeur van Missie RDM (de Wereldhavendagen kinderactiviteiten op het RDM terrein) en hij was vol lof over het initiatief.

Een aantal van de klussers kreeg nog de mogelijkheid om mee te varen met een patrouilleboot van Rijkswaterstaat. Ze bezochten enkele locaties op het water waar Rijkswaterstaat technieken test om plastic uit het water van de Rotterdamse haven te halen en werden zelfs even onderdeel van de demonstraties en de botenparade voor de hoofdtribune van de Wereldhavendagen.

Mattijs Lievaart, initiatiefnemer van ‘Doe mee, verlos de zee’ was superblij met de inzet en betrokkenheid van alle aanwezigen en partners.

Binnenkort is hier ook de aftermovie te bekijken.

Nogmaals dank aan alle mensen die hebben geholpen, nog even en dan worden de jutbakken geplaatst! Stora Enso leverde al het hout, Bouwmaat de overige materialen en het gereedschap, Van Oostenbrugge leverde de pallets en verzorgde het vervoer van de jutbakken, en 5050woodrotterdam leverde 4 klussers! Met speciale dank aan RDM voor het gebruik van de Onderzeebootloods en Ampelmann voor het gebruik van de heftruck.

Het evenement ‘Aan de Bak!’ was een succes: met de hulp van het publiek, de sponsors en partners zijn er in in één dag 20 jutbakken getimmerd en hebben de bezoekers en toeschouwers ervaren dat iedereen mee kan helpen in de strijd tegen het plastic soup-probleem.