Blue Peter

Blue Peter op een nieuwe schone koers
Al 11 jaar is de Grevelingen het water en natuurgebied waar wordt gevaren met de authentieke vloot Blue Peter. Te midden van een bijzondere natuur: zeehonden en bijzondere zang- en zeevogels.
Blue Peter heeft een duurzaam hart: zoveel mogelijk varen op zeil en zo min mogelijk op de motor, en daarmee de slimste, de beste en de snelste te worden.
Wat we niet moeten vergeten is dat de Lemsteraken, botters, hoogaarzen van oudsher gemaakt waren om te gaan vissen op zee. 
Ze vingen allerlei soorten vis op authentieke wijze. En voeren in weer en wind weer naar hun thuishaven.
Daarvoor gebruikten zij bijzondere netten, zetten hun deskundigheid in en kregen het alleen voor elkaar door goede samenwerking. 
Blue Peter wil vanaf dit jaar (2018) het authentieke vissen weer introduceren tijdens de Hardzeildagen. Als spelelement en ook met een serieuze bedoeling.
We gaan geen vissen vangen, maar plastic! De plastic vervuiling is groeiende en ook Blue Peter wil de touwtjes aan elkaar knopen om met de schippers en partijen op het land de Grevelingen een stukje schoner te krijgen.
Terwijl Boyan Slat de oceanen probeert schoon te maken met zijn innovatieve “visnet” die de naam: de Ocean Clean up draagt, wil Blue Peter tijdens de Hardzeildagen ook haar bijdrage leveren.

Daarom heeft de organisatie dit jaar het “authentieke plastic vissen met Blue Peter” geïntroduceerd als spelelement voor de deelnemende schippers. 
De schippers zullen alle zeilen en netten moeten bijzetten om de Schoonste Schipper te worden. Een nieuwe titel te winnen tijdens de Blue Peter Hardzeildagen.

Vanaf maandag 22 oktober wordt het “plastic vissen” geïntroduceerd tijdens de eerste zeildag, op maandag 22 oktober 2018.
De schippers krijgen een schepnet, vuilniszakken en grijpers mee van de organisatie. 
Dit wordt ondersteunt door “Aan de Bak” van Rijkswaterstaat, IVN, Staatsbosbeheer, Gemeente Goeree-Overflakkee en Gemeente Schouwen-Duiveland (hoofdsponsor).
De opdracht is: “Vis zoveel mogelijk plastic of andere rommel uit de Grevelingen en doe dit op authentieke-unieke wijze”. De organisatie beoordeelt de Schoonste schipper op:
-      Zijn/haar manier van vissen op plastic, zo authentiek, ludiek of uniek mogelijk.
-      De totale hoeveelheid opgevist plastic (hoe meer hoe beter)
-      De aantoonbare opgevist vangst en toegepaste techniek om het plastic op te vissen uit de Grevelingen of de Haven van Bommenede (foto’s).
-      Aansprekende slogan die kan meehelpen om andere groepen op het land te motiveren ook te gaan vissen, opruimen en mee te doen.