Doe mee

Opruimacties

Help mee om de zooi op te ruimen. Er worden regelmatig opruimacties georganiseerd. We plaatsen regelmatig nieuwe opruimacties in de nieuwssectie, maar via onderstaande links kan je ook informatie vinden:

In Rotterdam

Recycled Island Foundation

Schone Schie

Andere rivieren:

Schone Rivieren

Landelijke riviernetwerk

Schoon Haringvliet: https://www.ivn.nl/schoonharingvliet

Schoon Grevelingen: http://bluepeterhardzeildagen.nl/

Schone Schelde http://www.schoonzeeland.nl/schone-schelde/

Van zooi naar mooi, wat kun jij zelf doen?

Afval wordt nog te vaak gezien als zooi. Doodzonde. Want als Nederlanders hun afval goed scheiden, wordt het ineens nuttige grondstof voor iets moois. Zo laten we samen zien dat ‘zooi’ waarde heeft. Net als goud. Dat pleur je toch ook niet weg?

Wat kun jij zelf doen om afval te verminderen en bij te dragen aan een circulair Nederland?

Lees de 5 gouden tips!

1. DRINK WATER UIT EEN HERVULBARE WATERFLES
Plastic wegwerpflesjes zijn slecht voor het milieu. Drink daarom kraanwater uit een her­vulbare waterfles. Dat scheelt veel plastic.
2. GOOI KAPOTTE SPULLEN NIET WEG, MAAR REPAREER ZE
Is je blender stuk? Gooi deze niet meteen weg, maar kijk of ‘ie gemaakt kan worden. Bijvoorbeeld bij een Repair Café. Is het apparaat niet meer te fiksen? Breng het naar een milieupark en laat het recyclen.
3. SCHEID JE AFVAL EN GEEF SPULLEN EEN TWEEDE LEVEN
Afval scheiden is tegenwoordig een eitje. Overal in Nederland staan containers voor papier, glas, pmd (plastic, metaal en dranken­kartons), textiel en restafval. Heb je spullen die nog prima meekunnen of behoefte aan iets nieuws? Ga naar de Kringloopwinkel of Marktplaats. Dan maak je een ander blij en vind je misschien een juweeltje dat met een likje verf nog prima meekan.
4. NEEM EEN TAS MEE BIJ HET BOODSCHAPPEN DOEN
Maak er een gewoonte van om een tas mee te nemen als je naar de winkel of de markt gaat. Tas vergeten? Gebruik het plastic tasje dat je koopt meerdere keren. En gooi het in de pmd-container als het stuk is.
5. GOOI GEEN ETEN WEG
Nog steeds verdwijnt er veel eten in de prul­lenbak. Jammer en gemakkelijk te voorkomen! Koop en kook kleine porties en gooi restjes niet weg. Vaak kun je daar nog hele lekkere dingen mee maken. Kijk voor inspiratie op voedingscentrum.nl. Toch wat over? Scheid het dan als gft-afval of maak er compost van.