Doel

Hoe het begon

Mattijs Lievaart begon in 2010 met ‘Doe mee, verlos de zee!’, om al het zwerfafval dat hij tegenkwam tijdens het jutten van de stranden op te ruimen. Om het afval te bundelen werden jutbakken geplaatst. Steeds meer burgers en bedrijven sloten zich aan en zo ontstond een beweging. Langs de kust zijn er inmiddels zo’n 100 jutbakken te vinden. In 2017 onstond in samenwerking een aantal organisaties¬† ‘Aan de bak’, om mensen te laten zien wat er allemaal gedaan wordt om plastic afval op te ruimen en om samen de handen uit de mouwen te steken en onder meer nieuwe jutbakken te bouwen en opruimacties op te zetten.

Aan de bak 2017

Op 2 september 2017 zijn we, tijdens de Wereldhavendagen, serieus “aan de bak” gegaan in de Onderzeebootloods op het RDM terrein. Vele handen maakten licht werk en aan het einde van de dag waren de 20 jutbakken klaar! De jutbakken worden geplaatst op locaties langs de binnenwateren zodat het zwerfafval de zee niet bereikt.

Na de Wereldhavendagen 2017

Inmiddels zijn de jutbakken op verschillende locaties langs de rivieren en andere wateren geplaatst. Hiermee worden opruimacties ondersteunt en wordt voorkomen dat het zwerfafval vanuit de rivier de zee bereikt.  (https://www.ivn.nl/schoonharingvliet/over-schoon-haringvliet) (https://goeree-overflakkee.nieuws.nl/gemeente/9847/vrijwilligers-maken-haringvliet-schoon/)

Wereldhavendagen 2018

Dit jaar zijn we weer terug op de Wereldhavendagen en gaan we met veel vrijwilligers de looproutes rondom het terrein opruimen en tegelijk bezoekers bewust maken van de problematiek en hen informeren over oplossingen.